La instal·lació d’ascensors en una comunitat de veïns sol ser un tema conflictiu a causa de les derrames i a la pujada de les quotes que això comporta. A continuació donarem resposta a algunes de les preguntes més freqüents que se solen plantejar
1. Com ha de ser el procés per instal·lar un ascensor a la meva comunitat de veïns?
El primer pas del procés és aconseguir l’aprovació de la resta de veïns. D’aquesta manera, s’han de mostrar conformes la majoria dels propietaris que participin en les quotes de despeses comunes i de comunitat.
Una vegada que s’aconsegueixi aquesta majoria, tots els propietaris estaran obligats a pagar les quotes de la vessa. Fins i tot aquells que s’han oposat.
En moltes comunitats i edificis es dóna la situació que els veïns dels pisos més baixos no estan disposats a pagar la instal·lació d’ascensors ja que no ho necessiten. Doncs bé, segons la llei, tots els propietaris estan obligats a pagar les despeses fins i tot si aquests excedeixen de dotze mensualitats ordinàries de despeses comunes.
2. Si sóc propietari d’un baix o un local de l’edifici en el qual van a instal·lar l’ascensor ¿he de pagar les despeses?
Aquesta és una qüestió bastant complicada de resoldre ja que en última instància dependrà de les clàusules de cada comunitat de veïns i pel que fa al manteniment i instal·lació d’ascensors.
Per norma general els amos dels pisos del baix o els propietaris dels locals comercials haurien de pagar les quotes d’instal·lació ja que es tracta d’una millora que revaloritza l’edifici. La qual cosa suposa un benefici per a tots, fins i tot per als veïns del baix.
D’altra banda, hi ha el supòsit dels propietaris de locals comercials l’accés sigui exterior. En aquests casos pot ser que hi hagi una clàusula que els exoneri de despeses de manteniment i instal·lació d’ascensors i millores de zones comunes de les que no gaudeixen. L’existència d’aquestes clàusules sí que pot derivar en l’exempció del pagament, però dependrà de cada cas en concret.
3. ¿S’ha d’instal·lar un ascensor en una comunitat de veïns a petició d’un sol propietari?
Per resoldre aquesta qüestió hem d’acudir a l’BOI, que després de la darrera reforma de la Llei de Propietat Horitzontal estableix que sí que pot tenir caràcter obligatori … sempre que es compleixin uns requisits:
El veí que ho sol·licita és un propietari i:
Té una discapacitat per a la qual necessita un entorn accessible
És major de 70 anys
A l’habitatge del propietari que sol·licita la instal·lació de l’ascensor viuen, treballen o presten serveis a persones de més de 70 anys o que tenen una discapacitat.
Les despeses de l’obra d’instal·lació de l’ascensor no supera les 12 mensualitats de quota que han de pagar els veïns i propietaris.
En qualsevol d’aquests tres casos, sí serà obligatori que la comunitat de veïns procedeixi a la instal·lació de l’ascensor encara que només sigui un sol propietari el que ho sol·liciti.
4. Puc negar-me a la instal·lació d’ascensors en el cas que calgui fer obres com trencar l’escala?
Tot dependrà de les necessitats de la instal·lació. Com ja s’ha vist en preguntes anteriors, si amb l’ascensor es busca eliminar barreres arquitectòniques i fer la comunitat més accessible per a facilitar la mobilitat de persones majors de 70 anys o amb alguna minusvalidesa, no es pot oposar.
Si acudim a la Llei de Propietat Horitzontal en el seu article 17, punt 2, trobem que:
“La realització d’obres o l’establiment de nous serveis comuns que tinguin per finalitat la supressió de barreres arquitectòniques que dificultin l’accés o mobilitat de persones amb discapacitat i, en tot cas, l’establiment dels serveis d’ascensor, fins i tot quan impliquin la modificació del títol constitutiu, o dels estatuts, requerirà el vot favorable de la majoria dels propietaris, que, al seu torn, representin la majoria de les quotes de participació.
Quan s’adoptin vàlidament acords per a la realització d’obres d’accessibilitat, la comunitat està obligada al pagament de les despeses, tot i que el seu import repercutit anualment excedeixi de dotze mensualitats ordinàries de despeses comunes. ”
Per tant, si es tracta d’un tema d’accessibilitat no es pot oposar tot i que hi hagi obres. En qualsevol altre cas, pot oposar-se però ha d’acceptar el resultat del que estableixi la majoria dels propietaris.
5. Cada quant s’ha de dur a terme la revisió i el manteniment dels ascensors?
El manteniment dels ascensors és fonamental per al bon funcionament dels elevadors, però també per estar al dia i evitar problemes legals. Els terminis variaran tant en funció de l’edifici com del tipus d’ascensor:
Ascensors en edificis industrials: s’han de revisar cada 2 anys
Ascensors en llocs de concurrència pública: revisió cada 2 anys
Ascensors en edificis de més de 20 habitatges o elevació de més de 4 plantes: revisió cada 4 anys